Türkiye’de yeni nesil madencilik anlayışını temsil ederken “Geleceğin hammaddesi” mangan, kursun ve çinkoyu yüksek katma değerle ekonomiye kazandırıyoruz.
Grubun enerji sektörüne katkısı bulunan firmalarından bir diğeride HFS MADENCİLİK DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ firmasıdır. Eskişehir Mihalıççık ilçesinde bulunan magnanez ocağı ile Kütahya ili Simav ilçesinde bulunan kursun, çinko ocakları sahip olunan şirket ruhsatları ile birlikte HFS MADENCİLİK DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ tarafından işletilme aşamasındadır.
Mangan ocağı ile ilgili yapılan çalışmalarda mangan cevherinin ocaktan çıkarılmasının yanı sıra katma degeri yüksek mangan kimyasallarının yüksek kalite mangan madeninden üretilmesi ve mangan bileşiklerinin ileri teknoloji alanındaki uygulamaları ile ilgili araştırmalar gerçekleştirilmektedir.
Yıldırım Grup bünyesinde yapılan ön çalışmalar göstermekmektedir ki mangan kimyasalları pil teknolojisinde önemli yer tutmaktadır. Teknolojinin ilerlediği doğrultuda ileri teknoloji ürünlerde kullanılan önemli mangan kimsalları arasında yer tutmakta olan elektrolotik mangan dioksit üretimi içinde çalışmalar devam etmektedir.
Bu çalışmalar ile ilgili olarak ODTU teknokent bünysinde labarotuvar kurulumu gercekleştirilmiş ve bu proje labaruvuar ortamında sonuçlandırılımıştır.
Projenin amacı, katma değeri yüksek mangan kimyasallarının yüksek kalite mangan madeninden üretilmesi ve mangan bileşiklerinin yüksek teknoloji alanındaki uygulamaları ile ilgili araştırmaların gerçekleştirilmesidir.
Projedeki spesifik hedefler şöyledir:
**Ticari potansiyeli olan MnSO4 ve MnCl2 bileşiğinin yüksek saflıkta ve ekonomik açıdan uygun sentezi, Ticari potansiyeli olan ve gelecekte kullanımın önemli artış beklenen elektrolitik mangan dioksit üretiminin yapılması.
**Ticari potansiyeli olan ve gelecekte kullanımın önemli artış beklenen lityumlanmış mangan dioksit üretiminin yapılması.
**Uluslararası rekabette Türkiye’nin yer almasını sağlamak adına ikincil pillerde kullanılacak ve hali hazırdaki teknolojiden üstün özellikler gösterecek tamamıyla özgün katot malzemelerinin üretilmesi için öncül çalışmaların yapılması.
Proje Çıktılarının Teknik Özellikleri:
Projenin en öncelikli amacı yaygın kullanım alanı olan MnSO4 ve MnCl2 kimyasallarının Türkiye’de bulunan mangan cevheri kullanılarak, yüksek verim ve yüksek saflıkta sentezlenmesidir. Bu sentezler literatürde bilinmektedir ve ürünler ticari olarak mevcuttur. Fakat sentez ile ilgili önemli detaylar literatürde (bilimsel ve patente) ayrıntılı olarak verilmemiştir.
Buna ek olarak cevher zenginleştirme ve sentez koşulları cevherin cinsine ve kompozisyonuna göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu projedeki birincil hedefimiz elimizdeki cevhere uygun cevher zenginleştirme ve sentez metotlarını optimize ederek yüksek saflık ve verimde MnSO4 ve MnCl2 kimyasallarının laboratuvar ölçekli sentezlerinin gerçekleştirilmesi ve bilginin Hfs Maden bünyesine dolayısıyla ülkeye kazandırılmasıdır. Bütün teknik çalışmalar bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilmiş ve başarıya ulaşmıştır.
Projemiz; KOSGEB tarafından desteklenmekte olan Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında değerlendirilmekte olan bir TEYDEB Projesidir. Çalışmalarımız ODTÜ Teknokent’te gerçekleştirilmiş olup, 2018 yılsonu itibarı ile tamamlanmıştır. Projemiz için TÜBİTAK’tan “Başarıyla tamamlandı” belgesi alınması için gerekli başvurular yapılmıştır.